Saturday, January 4, 2014

Vene jõulude tähistamine Pärnu Muuseumis / Russian Christmas in Pärnu Museum

Täna käisime jälle Pärnu Muuseumis, kus oli perepäev ja tähistati vene jõule. Kui mäletate, siis kirjutasin näitusest "Talvine pühadering" ka siin. Ka tänane üritus toimus sama näituse raames. Eelnevalt detsembris tutvustati, kuidas peeti jõulupühi Kihnus ja tähistati luutsinapäeva Rannarootsis. Nendele üritustele me kahjuks ei jõudnud, kuid arvestades tänast, küllap olid ka need suurepäraselt korraldatud ja põnevad.
Tänasel üritusel sai sügavamalt tutvuda Vene talu-muuseumi väljapanekuga. Seesugune väike muuseumitalu tegutseb Pärnumaal, täpsemalt saab talu tegemistest aimu siin. Perenaine Ljubov Petrova tutvustas vene jõulukombeid, sai meisterdada kozulkasid ja neid hiljem kaunistada. Kozulkad ehk vene piparkoogid saavad oma ilusa ilme tänu glasuurile ja erinevatele seemnetele. Lastele oli see muidugi väga hea võimalus ise kõike katsetada ja uusi kogemusi omandada. Pildil näitavadki nad oma kaunistatud kozulkasid ühes perenaisega.
Kui meil kozulkad valmis said, jätkasime retrofotodega. Panime tüdrukutega endile rahvariided selga ja saime toredaid retrofotosid teha. Fotodest tegid tüdrukud hiljem töötoas armsad kaardid. Täitsa toredalt jäid kolm mampslit pildile :)
 Eelmisel näituse külastusel oli palju ahhetamist ja head äratundmisrõõmu. Sel korral tabasime rohkem pisidetaile ja saime taas hulga häid elamusi. Näitus on tõeliselt õnnestunud ja väga suurepärane. 
Kuna sel korral oli tegemist vene jõulude tähistamisega, siis suurem osa pilte ongi just vene talu fragmentidest.
Kauneid kirikindaid leidub näitusel hulgaliselt, vaid väike osa on järgmisel fotol.
 Veetsime muuseumis vene jõule tähistades lõbusad 3 tundi ja jäime väga rahule. Praegugi on emotsioonid veel "laes", kuidagi ei suuda tagasi tulla nende keskelt ja ega ei taha ka :) Väga vahva laupäev oli!
Näitus ise on veel avatud kuni 9. märtsini. Soovitan külastada, elamused on garanteeritud. Kel veel tahtmist lugeda, kuidas näitus sündis, siis siin saab sellest lugeda.

2 comments:

Heli said...

põnev!

Triin said...

Ja, meil oli tõesti tore ning põnev :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails