Monday, December 9, 2013

Talvine pühadering Pärnu Muuseumis

Käisime eile perega Pärnu Muuseumis vaatamas nädal tagasi avatud näitust "Talvine pühadering".
Näitusel tutvustatakse ajaloolisel Pärnumaal elavate kihnlaste, rannarootslaste, venelaste ja eestlaste talviseid rahvakalendri pühasid. Taaselustatud on 19. sajandi talutuba, Kihnu, Rannarootsi ja vene kodude fragmendid ning nõukogudeaegne linnatuba. Rohkem näitust tutvustavat infot leiate Pärnu Muuseumi kodulehelt.
Kui enne jõulutunnet ei ole, siis pärast lahkute sealt küll imelises jõulumeeleolus! 
Meiega nii juhtus :) Ammu pole saanud ühelt näituselt sedavõrd erilist elamust. Näitusesaal oli kujundatud nii, et oli võimalik ajas tagasi astuda ning näha ja ette kujutada endisaegset elu. Laual lõhnasid õunad, leib ... Saanitekil oli vanade aegade hõng ja kõikjal leidus imelist käsitööd ... Postkaardid seinal tõid häid soove lähemast ja kaugemast minevikust. Linnatoas mängis televiisor, mille taolisest olin lapsepõlves oma lemmiklastesaateid vaadanud. Ja seda oma lemmiku vanaisa toas, oma lemmikumas paigas tekkide ja patjade otsas, nõjatudes sooja ahju vastu. Ma lausa füüsiliselt tundisin seda uuesti ja väga turvaline hakkas :) Nagu oleksin vanaisalt pai saanud :)
Abikaasa jällegi märkas samas laua ääres taldrikuid ja klaase, mis tema vanatädi juures alati pidulaual olid. Äratundmist kui palju :) Lapsed imetlesid ehitud jõulupuid ja said tänu Kihnu toale teada, et Kihnus on jõulupuuks mänd. Need polnud muidugi ainsad asjad, mis neile silma hakkasid. Rõõmuga võtsid nad täna vastu teate, et lasteaiaga minnakse uuel aastal sama näitust vaatama.
Kuid, et mitte ainult emotsioonidel voolata lasta, lisan siia ka pilte. Oma silm on siiski kuningas ja kel vähegi võimalus, minge Pärnu Muuseumisse. Te ei kahetse, näitus on tõesti vaatamist väärt!

 Jõulutunnet ja soojust südamesse!

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails