Tuesday, February 23, 2016

Ühe teki lugu

Vabariigi aastapäeva eelõhtul on just sobiv teha üks pisut ebatraditsiooniline postitus ja näidata üht kaunist meistriteost hoopis kellegi teise "sulest".
Pildil on detail suurest 155 x 200 cm villasest tekist. Sel tekil on arvatavasti oma 100 aastane ajalugu. Ilmselt kunagi veimevaka jaoks tehtud ja läbi käändude meie perre jõudnud. Paistab, et tegemist on Lihula lilltikandiga. Kuna ma ei ole tikkimises asjatundja, siis päris kindlalt ma seda küll väita ei saa. Siiski on tegemist suurejoonelise tööga ja vaatamata vanusele näeb ta endiselt hea välja. Oleme tekki ka hoolega hoidnud ning soojusega meenutanud inimesi, kelle kaudu ta meieni jõudis.
Minu emal oli kunagi tore hoidjatädi, kes kuskilt Läänemaalt pärines, Vabariigi ajal pidas ta minu vanavanaisa majas väikest vürstpoodi ning hiljem aitas minu vanavanemate peres majapidamistöödes kaasa ja ühtlasi hoidis minu emal silma peal. Teki kudus ja tikkis tema õde. Päris vanas eas kinkis ta oma õe imeilusa teki minu emale. Mul on nii hea meel, et suur ja kaunis töö meile jõudis :) Vaevalt toonane meister oskas arvata, et tema tekk ja töö veel palju aastaid hiljem imetlemist ja austust leiab. Õnneks on meil Eestimaal väga palju neid inimesi, kes entusiastlikult on kogunud endisaegseid esemeid ja tänu neile saame imetleda suurt valikut esivanemate käsitööst. 
Ma nii väga ootan ERM-i avamist :)

Kaunist vabariigi aastapäeva :)

2 comments:

Heli said...

Kui kaunis tekk, suur väärtus ja õnne on seda hoida!

Triin said...

Jah, see on tõesti õnn :)
Teki autoril lapsi ei olnud ja lihtsalt suurepärane on seda ilusat eset hoida ja kaitsta :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails