Monday, August 1, 2011

Võrumaa ...

Seda lugu on pisut keeruline kirjutada (eriti kuna ma pole suur kirjutaja) ... ja see pole ainult minu lugu. Õigupoolest pole see üldse minu lugu. See on meie lugu.

Mul on tugevad seosed Võrumaaga, just selle endisaegse ja Vana Võrumaaga :) Kogu mu isapoolne suguvõsa pärineb sealt ja seetõttu on kogu Võrumaa eriliselt südamelähedane. Kahjuks ma ei satu sinna eriti tihti, see-eest on käikudel alati oma mõte ja kindel rada. Ja alati poevad mõttetesse ka rasked ajad, millest ma nii palju kuulnud olen ... ajad, mil sõda ja küüditamised pillutasid inimesi siia-sinna. Minu vanaisa ja vanaema jõudsid küüditamise ja kulakuks tembeldamise hirmus lõpuks pakku nö Eestimaa Siberisse. Ilmselt ei saanud nad sellest üle elu lõpuni, oli ikka kole küll ära tulla oma kaunilt Võrumaalt Piusa kallastelt soode ja rabade keskele ...

Aga Võrumaa on ilus, lõbusalt mägine ja seal on alati tore olla :) Mulle on tähtis, et me oma juuri mäletame, teame üht-teist oma esivanematest ja neile olulistest paikadest. Ja nüüd on meie lapsed ka osakest Võrumaast kogenud, on ju nendeski pisut võrokest :)
Mõned pildikesed meie rännakust ...
Teel Hinni kanjonisse ...
 Hinni kanjon, väga põnev ja lastele sügava mulje jätnud paik ...
 Teel Vastseliinasse. Pildistasin auto aknast ja seetõttu on pilt udune.
Vastseliina surnuaia väraval on kiri "Tulge tagasi inimese lapsed". Minu arvates mitmetähenduslik ütlus, millest üks osa võiks tähendada: Ärge unustage möödunut. Teadke oma esivanemaid. Mina tean ja leian nad alati üles :)
 Vaade Vastseliina linnusest ...
 Linnuses on endiselt elu ... kured ...
 Piusa karjäär ...
Piusa koobastes käisime ka. Laste mängude hulgas on nüüd ka koopamäng. St, et mänguasjad pakitakse soojadesse riietesse ja minnaks väga külma koopasse :) Oli tõesti külm (+4) ja pikalt seal olla ei tahtnud. Karjääris said lapsed imetleda Piusa erilist liiva, ehitada liivalossi ja avastada, et liival on nii erinevad värvid ... valgest punaseni.
Lisaks on mul nüüd kodus kaunis vaagen, mille soetasin Piusa koobaste lähedalt Savikojast.

Mulle meeldib mõelda, et pool minust pärineb imeilusalt Võrumaalt :)

2 comments:

Kai:) said...

Ohh kui südamlik jutustus-see võis Sul küll üks tore retk olla.Aitähh et meiega jagasid:D

Triin said...

Ja, see oli tõesti armas retk :) Tänan lugemast!
Ma pole suurem asi kirjutaja ja seetõttu ka vaid pisuke lugu ...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails